fbpx
Könnyed olvasmány

Az ideális hőszigetelés vastagsága

A hőszigetelés vastagsága témakörét illetően számtalan mítosszal találkozhatunk. Az egyik ilyen, amelyről a mai napig sokan vitáznak az optimális vastagság, amely a legjobb hőtartást biztosítja. Bár rengeteg különféle számadatot találhatunk erre nézve, azonban mindez mégsem ilyen egyszerű. Vizsgáljuk meg tehát kicsit bővebben is a témát, hogy pontosabb képet kapjunk.

Minél vastagabb, annál jobb – vagy mégsem?

Bármilyen típusú hőszigetelésről beszélünk, általánosságban véve elmondható, hogy a hőszigetelés vastagsága jelentős szerepet játszik a megfelelő hőtartásban. Természetesen minél vastagabban szigetelt az adott ház, annál jobban tartja majd a meleget. Viszont gyakori hiba, hogy sok szaki hajlamos túllőni a célon. Manapság már egészen túlzásba vitt, ultravastagon pakolt szigetelésbe burkolt házakkal is találkozhatunk. Ez persze a ház hőtartását nem rontja, viszont az esztétikát és a pénztárcánkat is jelentősen terhelheti.

A hőszigetelés vastagsága ugyanis egy bizonyos ponton túl már nem nyújt semmilyen extrát. Tehát érdemes itt is tartani a mértéket. Nagyon sok esetben ugyanis az extrém vastagon pakolt szigetelés csak egy-egy nyerészkedni vágyó „szaki” rábeszélésének eredménye.

Milyen vastag legyen tehát a hőszigetelés?

Itt több tényező is szerepet játszik. Sokat számít az adott hőszigetelés típusa, továbbá az, hogy a ház melyik részét szeretnénk leszigeteltetni. Tehát minden esetben érdemes alaposan felmérni a helyzetet. Hiszen csak így tudja a szakember meghatározni, hogy mire van pontosan szükségünk a maximális hatásfok eléréséhez. Míg egyes esetekben 5-10 cm szigetelés is elegendő lehet, addig bizonyos épületeknél ennél jóval több kell. Példának okáért a passzív házaknál a 30 cm vastagságú hőszigetelés teljesen általánosnak számít. Ahogyan azt viszont az imént is említettük, ez nagyban függ attól is, hogy milyen típusú szigetelésről beszélünk. A technológia ugyanis folyamatosan fejlődik.

A modernebb megoldások pedig egyre nagyobb hatásfokot biztosítanak. Az új purhabos megoldás esetében például nem ugyanolyan vastagságú felület, mint a régi kőzetgyapotból. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az utóbbi által kitűzött hatásfok elérése a cél. Hiszen a purhabnak nem csupán az anyagösszetétele és a hőtartó tulajdonsága különbözik a régebbi szigetelőktől. Ez a könnyen felvihető anyag ugyanis a legkisebb réseket is kitölti bármilyen egyenetlen legyen is az adott felszín.

Tudd meg te is, neked mire van szükséged

Ahogyan tehát az a cikkből is kiderült, számtalan tényező van, ami meghatározza, hogy milyen az ideális hőszigetelés vastagsága. Így a legjobb választás felvenni a kapcsolatot egy olyan szakértővel, aki őszinte és persze nem részrehajló szaktanácsadást ad a témában.

Ha tehát szeretnéd tudni, hogy neked mire van szükséged a szigetelést illetően, akkor mindenképp vedd fel a kapcsolatot szakembereink valamelyikével. Ezt az alábbi elérhetőségeinken teheted meg, ahol még akár ingyenes konzultációt is kérhetsz tőlük. Nem érdemes hát dilemmáznod a kérdésen, hiszen pontosan azért vannak szakértőink, hogy megválaszolják neked ezeket a kérdéseket.

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!