fbpx

Gyakran ismételt kérdések

Alábbi listánkban megtalálod a választ minden kérdésedre ami a hőszigetelés kapcsán felmerülhet! Igyekeztünk a leggyakrabban feltett kérdésekre és még többre választ adni, a lehető legérthetőbb módon!
Mi a purhab?

A poliuretán egy szivacsos formája. Lehet puha, félkemény vagy kemény. Számtalan különböző változata létezik, mind más célra megfelelő. Hőszigetelés terén két fajtát használunk.

Egy kétkomponensű műanyag. Poliolok és izocianátok alkotják, melyeket uretán kötések kötnek össze. Előnye nagy tartóssága, újrahasznosíthatósága és felhasználási igényekre szabhatósága!

Kiemelkedő hőszigetelés. Egy hagyományos kőzetgyapot szigeteléshez képest kétszer jobban szigetel. Egybefüggő, megszakítások nélküli felületet alkot, így páratlan szigetelőképességgel rendelkezik. 

Változó. Ez az anyag sűrűségétől, a rétegvastagságtól és az applikálás helyétől is függ. Két alapvető formátumot különböztetünk meg sűrűség tekintetében: nyitott és zárt cellás habot. Árkalkulátorunk megtalálható az “Árak” menüpont alatt. 

Igen, vízálló. Maga a purhab anyaga nem képes átázni, azonban a nyitott cellás esetében a víz át tud rajta szépen lassan csepegni, éppen ezért a pára is tud a szigetelt felületről távozni. A zárt cellás habnál ez nem áll fent, az közel teljesen vízzáró. Attól nem kell tartani, hogy a gyapotokhoz hasonlóan a nedvesség hatására összeessen az anyag. 

Egyáltalán nem környezetszennyező. Hosszú évtizedekig szolgál, majd ha már nincsen rá szükség, teljes mértékben újrahasznosítható, majd újabb évtizedekig szolgálhat szigetelőanyagként. 

Semennyire. Purhabból készítenek memóriahabos párnát is, ez talán elég jól szemléltei, mennyire nincs hatással az egészségre. 

Nagyon tartós. Hosszú évtizedekre lehet vele tervezni. 

A tűzvédelmi osztályozás Euroclass alapon történik. Az általunk is használt, hőszigetelésre szánt purhab B kategóriás besorolással rendelkezik. A hőszigetelő rendszerek fontos részét képzik épületeink tűzvédelmének, ezért már a gyártáskor kiemelt figyelmet fordítanak a purhab tűzállóságára, valamint égést gátló adalékanyagokkal növelik a biztonságát. A poliuretán olyannyira biztonságos, hogy égéskor ugyan meggyullad, de rövidesen ki is alszik. Emiatt gyakran használják felületkezelésre is, ahol felületeket látnak el vékony poliuretán réteggel ami így tűzállóvá teszi azt. 

Nem. Sajnos az UV sugarak bomlasztó hatással vannak rá, mint a legtöbb anyagra. Biztos láttak már régi, fehér műanyag felületeket elsárgulni és elgyengülni a napnak való kitettsége miatt. Viszont van rá megoldásunk. UV álló bevonattal ellátva tökéletesen tartós még állandó napsugárzás mellett is. 

Igen és nem. Lehet lépésálló. 

A nyitott cellás habra nem ajánlott rálépni, bár minimális összenyomódást tapasztalhatunk csak, azonban egy fa lemezzel eloszlathatjuk a súlyunkat és így teljes mértékben lépésállóvá válik. 

A zárt cellás hab esetében pedig rögtön egy teljesen lépésálló felületet kapunk. Nyugodtan ráléphetünk és tárolhatunk rajta. A hegyes, pontszerű terhelést azonban ebben az esetben is kerüljük 

Fontos tisztázni, hogy egyik sem jobb, mint a másik, csupán más-más előnnyel járnak. 

A nyitott cellás hab egy sokkal lazább szerkezetű hab, ebből kifolyólag nem lépésálló és a hőszigetelő képessége is valamivel kisebb. Mégis, a legtöbb helyzetre ez a hab nyújthat tökéletes megoldást. Páraáteresztő és ez hatalmas előnye a zárt cellással szemben. Többek között salakolt, saralt, de még fa födémre is fújható. Ajánljuk tetőtér beépítéshez, pinceszigeteléshez és szinte bármihez, ahol fontos a páraáteresztés. 

A zárt cellás hab egy sokkal sűrűbb szerkezetű hab, ebből kifolyólag lépésálló és a hőszigetelő képessége egyedülálló a piacon. Teljesen párazáró és majdnem teljesen vízzáró is, így beázások megakadályozására is tökéletesen használható. Minden olyan felületre ajánljuk, ahol nem szükséges a páraáteresztés és fontos a maximális hőszigetelő képesség. Modern betonfödémekre, ahol levegőztető rendszer kerül beépítésre tökéletes hosszútávú választás! 

Sokkal nagyobb az anyagsűrűsége, mint a nyitott cellásnak. Közel ötszöröse. Emellett pedig lassabban is szilárdul, ami növeli a kivitelezési időt. 

A kivitelezés nagyságától függ. Általában 2 héten belül meg tudjuk oldani a kivitelezést. 

A felület nagyságától, milyenségétől és a használt habtípustól függ. Egy 100 m2-es födémet pár óra alatt képesek vagyunk leszigetelni. Nincs szükség az anyag előzetes szállításra, nem termelünk hulladékot. A kiérkezést követő egy órában megkezdjük a szigetelést, majd a szigetelés befejeztét követő egy órában, magunk után rendet hagyva el is indulunk. 

Attól függ. Akár már 5 centiméter szigetelés is segíthet, hogy csökkentsünk a rezsidíjakon és növeljük az otthoni komfortérzetet. Ha később pedig van még rá igény és van is rá keret, minden gond nélkül tudjuk növelni a rétegvastagságot. Általában nyitott cellás szigetelésből 10-15 centimétert szoktunk fújni, zárt cellásból pedig 5-10 centimétert. 

Nincs. Már 5 centiméter anyag is jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Zárt cellás haboknál egyszerre maximum 3 centiméter szigetelést fújhatunk ki, ez gyártói előírás. Ezt követően pár óra elteltével fújhatunk újabb hármat. Nyitott cellás habnál akár 15 centiméter is kifújható egyszerre. 20 centiméternél vastagabb szigetelést nem szoktunk ajánlani, mert a költsége már nincsen párhuzamban az elért hőszigetelő képességgel. 

Igen, a meglévő szigetelés kiegészíthető és javítható szórt purhabbal, és akár a tönkrement régi szigetelés egészére is felvihető. A legjobb megoldás azonban a teljes csere, így később minden problémától mentesülünk, amit a hagyományos szigetelőanyagok hordoznak magukban. 

Ha a hővezetési tényezőt nézzük, akkor a zárt cellás purhabnak fele akkora hővezetési tényezője, mint a kőzetgyapotnak. Ez azt jelenti, hogy fele olyan vastag purhab réteg szükséges, mint kőzetgyapot. 10 centiméter kőzetgyapotot 5 centiméter purhab vált ki. 

Egy nagy előnye még a purhabnak az illesztésmentesség. A kőzegyapot szigetelésnél a táblák szélein sokkal nagyobb a hőveszteség, ezért a valóságban a purhab még ennél is hatékonyabb! 

A régi szigetelést vissza lehet teríteni a purhabra, de nem javasoljuk, mert később probléma lehet a gombásodással. Hulladéklerakó telepen kell elhelyezni őket.

Természetesen, azonban a legtöbb esetben erre nincsen szükség. Egy telefonos beszélgetés alapján feltérképezhető az ingatlan minden adottsága, ha mégsem, egy pár fotó segít a helyzeten.

Az időjárás minimálisan befolyásol minket a munkavégzésben. Egész évben folyamatosan zajlik a kivitelezés. Nagy hidegben, amikor nem tudnánk a benti felületet 0 C fölé melegíteni a hősugárzóinkkal, nem tudnánk elvégezni a munkát. Kültéri munkáknál a nagyon erős szél jelent problémát.

A fújás közben apró részecskék szóródnak mindenfelé, ezt nem egészséges belélegezni, mert károsíthatja a légutakat. Valamint a két anyag reakciója során felszabadul egy gáz, amit napi szinten, tömény mennyiségben belélegezni szintén nem szerencsés. Megkötés után már nincsen kipárolgás és nincsenek szálló részecskék, így teljesen biztonságos.

Nincs 100%-os megoldás a rágcsálók ellen, azonban az elmondható, hogy a szigetelőanyagok közül a purhab a leghatékonyabb a rágcsálók távoltartásában.

1. Megadja az első védelmi vonalat

A hézagmentes, egybefüggő felületének köszönhetően nincsenek rések, lyukak, ahova könnyedén be tudnának menekülni. Mindig oda fognak költözni, ahová a legkisebb ellenállással képesek befészkelni.

2. Nem szolgál táplálékul

Meglepő, de a különböző gyapotokat és a cellulózt ínséges időben táplálékként képesek fogyasztani az egerek és patkányok. A purhabot egyáltalán nem fogyasztják.

3. Nehezen rágható

A minőségi purhab egy egészen merev anyag, különösen a zárt cellás hab. Amennyiben elkezdik belerágni magukat, nagy ellenállással találkoznak, hamar feladják és továbbállnak.

4. Nem omlanak be a merev falak

A járat kirágása közben a gyapot szálak és a cellulóz darabok beomlanak, így kényelmes fészket képesek összehordani maguknak. Darabkákat kiszakítva egy meleg és puha közeget képesek teremteni, ami ideális a kölykök számára. A purhab kirágása után csak homokszem méretű szemcsék maradnak.

5. Zavaróan hat a bundájukban

Rágás közben ezek a homokszem méretű szemcsék a bundájukba kerülnek és irritálja őket, ezért nem kedvelik.

Nincs 100%-os megoldás a rágcsálók ellen, azonban az elmondható, hogy a szigetelőanyagok közül a purhab a leghatékonyabb a rovarok távoltartásában.

1. Megadja az első védelmi vonalat

A hézagmentes, egybefüggő felületének köszönhetően nincsenek rések, lyukak, ahova könnyedén be tudnának férkőzni. Mindig a legkisebb ellenállást és üreget kutatják, amit a purhab esetében nem fognak megtalálni.

2. Nehezen rágható

A kisebb, gyengébb rágószervvel rendelkező bogarak az anyag merevsége miatt nehezen tudják azt megkezdeni, így a könnyebb ellenállás érdekében inkább továbbállnak.

A purhab két komponensből áll, ezek a szórópisztoly hegyénél találkoznak, reagálnak és folyékony halmazállapotból duzzadással merev habbá változnak. Ez a duzzadás kevesebb, mint 3 másodperc alatt jön létre, éppen ezért az anyagnak nagyon kevés ideje van szétterülni, így a purhab felülete eredendően göröngyös. A zárt cellás hab valamivel lassabban duzzad és több ideje van szétterülni, ezért ennek a felülete is simább.

Nem. A szigetelőképességre csak pozitív hatással van. Amikor az árajánlatot elfogadják ügyfeleink, megegyezünk egy minimum vastagságban. A purhabos hőszigetelés legvékonyabb pontja is garantáltan eléri ezt a vastagságot, a többi pedig csak grátisz. Természetesen törekszünk a minél egyenletesebb, minél esztétikusabb réteg kialakítására.

Miben jobb a purhab szigetelés, mint a hagyományos megoldások?

A hőszigetelés terén, a páraáteresztésében, a vízzárásban, a hézag és hőhídmentes kialakításában biztosan.

Leginkább elnevezés beli különbség van közte. A padlás önmagában az épület legfelső, tetőterét jelenti gyakorlatilag, itt viszont különböző részeket is tudunk szigetelni. A födém a mennyezetünk, ennek alsó és felső oldala is szigetelhető.

Árkalkulátorunk elérhető az “Árak” fül alatt.

  • Ha már meglévő szigetelést cserélne, érdemes a vastagságot a jelenlegi szigetelés vastagságának felére állítani.
  • A legtöbb helyzetben elégséges a nyitott cellásat választani, zárt cellásat csak előzetes egyeztetést követően javasolt.
  • Nyitott cellásból az átlagvastagság 10-15 cm körül alakul
  • Zárt cellásból az átlagvastagság 5-10 cm körül alakul
  • Ha nem biztos benne, melyik a legjobb megoldás az Ön számára, szakértő kollégánk áll rendelkezésére ingyenes szakmai tanácsadással.

Fújható, azonban kizárólag a nyitott cellás verziót ajánljuk, hogy az elkövetkezendő évtizedekben is eredeti állapotában maradhasson a fa szerkezet és ne tegye tönkre a beragadt pára.

Fújható. Ha nyirkos a felülete, akkor csak nyitott cellás hőszigetelés javasolt, ugyanis a házból rengeteg pára távozik a födém irányába, ezért a páraáteresztő képességét meg kell tartanunk. Ha száraz, akkor mehet rá zárt cellás is. Mindkét esetben, ha a tetején képződött porózus, poros réteg, szigetelés előtt mindenképp le kell söpörni.

Fújható. A beton felületek nagyon jó befogadói a purhabnak, ezért mind a nyitott, mind a zárt cellás verziót jó szívvel ajánljuk.

Fújható! Mivel a purhab szinte minden felületen tökéletesen megtapad, természetesen fújható, a cserepek cseréjét sem nehezíti meg. Ha eltörött egy cserép, egyszerűen kiszedhető, majd flakonos habbal visszapótolható a minimális habmennyiség.

Fújható. A purhab szigetelés nem csak megerősíti majd a lemezt, de a tető sem fog úgy átforrósodni, hála a szigetelésnek.

Fújható. Lapostetők esetében nagyon elterjedt a purhabos hőszigetelés. Mivel a zárt cellás hab önmagában közel teljesen vízzáró és nagyon jól szigetel, ezt ellátva egy UV álló, teljesen vízzáró réteggel olyan hőszigetelő réteget kapunk, amely hosszú évtizedekig masszívan véd majd a környezeti tényezőktől.

Rá lehet fújni, egyáltalán nem árt a kábeleknek. Egy elméleti szituációban, ahol elszakad az áramot vezető vezeték a purhab szigetelés alatt, semmi nem történik, ugyanis a purhab nem vezető. Könnyen formázható, így csak egy apró darabot kell eltávolítani belőle és újra is húzható a vezeték. Ha van lehetőség rá, akkor célszerű elcsatornázni őket valamerre, ebben az esetben a purhab réteg megsértése nélkül lehet hozzáférni a kábelekhez.

Igen. A szellőztetőrendszer csövei a legritkább esetben cserélendőek, így nem fontos az állandó gyors hozzáférés biztosítása. A cserélt levegőt pedig segít a purhab megfelelő hőmérsékleten tartani, így még több energiát spórolhatunk.

Igen. A purhab nagyon könnyen formázható, sniccerrel egyszerűen vágható és csiszolható. A tökéletes illeszkedésért pedig purhabbal kifújható a keret és környéke, így újra hibátlan a hőszigetelés.

Igen. Ezekben az esetekben kívülről készül a hőszigetelés a cserepek visszabontásával. Ez ugyan kissé bonyolultabb, azonban a legkevésbé invazív megoldás.

Nem. A mozgó laborunkhoz egy 60 méteres cső tartozik, amivel akár társasházak tetejét is képesek vagyunk szigetelni. Odafigyelünk a környezetünkre és a munka végeztével rendet hagyunk magunk után.

Teljesen. Ami mozdítható, azt el kell távolítani a padlásról. Ennek több oka is van.

  • Kollégáinkat gátolja a szabad mozgásban, kerülgetni, pakolgatni kell a fennmaradt tárgyakat.
  • A purhabos hőszigetelés fújás közben szóródik, így amit nem szeretnénk, hogy purhabos legyen, mindenképp távolítsunk el a padlásról.

Normál esetben nem. Rugalmasak vagyunk, így ha nincs más lehetőség, természetesen megoldjuk.

Nem. Törvényi előírás, hogy a cégeknek minden szolgáltatás után adót kell fizetniük és számlát kell adniuk. Számlával érvényesíthető garanciánk is, valamint a teljesen legális működés ad lehetőséget számunkra, hogy hosszú távon is jelen lehessük és fejlődhessünk.

Mindenképpen a födém hőszigetelés ajánlott. A hőveszteség közel 50%-a jelentkezik a tető irányába, legjobb az első helyen rögtön megfogni. Ha a födém nincs leszigetelve, nyáron egy hatalmas, egybefüggő, forró réteget kapunk, amit eszméletlen nehéz lehűteni és sugárzik belőle a meleg. Télen ugyanez egy hideg réteggé változik és a meleg levegő felfelé elszáll. Valamint költség szempontból is a födém szigetelések a legkedvezőbbek.

Nagyon. Valóban többet kell rászánni, mint a hagyományos szigeteléseknél, de nagyon hamar behozza az árát: már a következő hónaptól csökken a fűtésszámla és a költséges klímahasználatot is kiküszöbölheti. Ráadásul 50 év múlva sem veszít a tulajdonságaiból, így ugyanolyan hatékonysággal szigetel.

Mindegyikre. Legyen szó vízszintes, függőleges, tagolt vagy épp gömbölyű felületről, a szórt habszigetelés mindenhol alkalmazható és az összes felületen remekül látja el feladatát: a tökéletes hőszigetelést. Járható, terhelhető felületet alkot, így lapostetőkre, aljzatokra is kiváló.

Bármilyen helyiséget is szigetelünk fújható purhabbal, az előny ugyan az: tökéletes hőszigetelés. A konyha és a fürdő esetében a víztaszítás miatt különösen megérheti, a tetőnél és az aljzatnál pedig a nagyfokú hőveszteség kiküszöbölésére kitűnő. A huzatosság megszüntetésére, és nehezen hozzáférhető helyek, íves falak, oszlopok esetén is utolérhetetlen megoldás. De valóban bármilyen épületrész rengeteget nyer a purhabos szigeteléssel, hiszen segítségével rés- és hézagmentes felületet alkotva valósítható meg a legteljesebb hőszigetelés.

Bármilyenre. A purhabban éppen az a nagyszerű, hogy kiválóan tapad a legkülönfélébb felületeken. A fa, kátrány, gipszkarton, üveg, párazáró fólia éppúgy lehet fogadófelület, mint a tégla, beton vagy vályog. Gyakorlatilag nincs olyan felülettípus, amelyen ne tapadna meg, méghozzá a pilanatragasztó erejével.

Az U- vagy K-érték az úgynevezett hőátbocsátási tényező. A hőátbocsátás azt jelenti, hogy a melegebb felület felől a hő elindul a hidegebb irányába, az U/K-érték pedig azt mutatja meg, hogy mennyi hő jut át a melegebb felületről a hidegebb felé. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a szerkezeti elem U/K-értéke, vagyis annál jobban megtartja a meleget.

Az R-érték azt mutatja meg, hogy a szigetelőanyagnak mekkora az ellenállása a hőáramlással szemben, vagyis mennyire tartja bent a meleget. Minél nagyobb az R-érték, annál nagyobb a hatékonysága egy hőszigetelésnek. Ez függ az anyag típusától, vastagságától és sűrűségétől. A purhab R-értéke messze túlmutat a hagyományos szigetelőanyagok R-értékén!

Hőhídnak azokat a felületeket nevezzük, amelyeknek hőmérséklete alacsonyabb, mint a környező felületeké. Ez azért gond, mert a közelükben a levegő hőmérséklete is lecsökken, és a felület párát bocsát ki magából, ez okozza a felület vizesedését. Jellemzően hőhidak találhatók az ajtók feletti áthidalóknál, ablakoknál, hideg sarkokban, attikafalaknál, kéményeknél, szellőzőknél, világítóablakoknál.

A kapcsolat oldalunkon minden kapcsolat felvételi információt megtalál. Bármilyen kérdése merült fel, szívesen válaszolunk.

Van rá lehetőség, hamarosan elérhető webshopunkban megvásárolható majd hozzá minden szükséges elem. Kisebb munkákhoz ajánljuk.

Nincs a kérdése a listában?

Minden ajánlatkéréshez ingyenes szakmai tanácsadást adunk, ahol minden kérdésre választ kap

Tudtad?

A szakmai konzultáció INGYENES és kötöttségektől mentes!