fbpx
Szakmai tartalom

A régi házak padlás szigetelése ma már nem rémálom!

Vedd észre időben, ha elöregedett, mert a régi házak padlás szigetelése hamar költségessé válhat!

A régi házak padlás szigetelése sajnos törődést igényel. A kevésbé energiahatékony épületek megfelelő szigeteléssel sokkal költséghatékonyabbá és komfortosabbá tehetőek! Fontos, hogy időben észrevegyük a régi, elöregedett szigetelést és cseréljük modern, hosszú távon is hatékony szigetelőanyagokra!

Miért fontos a régi házak padlás szigetelése?

Elég csupán 50 évet visszautaznunk az időben, ugyanis a 1970-es években egyáltalán nem volt divat szigetelni az épületeket. Az olcsó gáz és a környezettudatosság teljes hiánya miatt hatalmas épületeket építettek, a gazdasági környezet pedig lehetővé tette azok kifűtését minden gond nélkül. Az 1980-as olajválsággal mindez megváltozott.

Az idős házaknál gyakran találunk olyan hőveszteségi forrásokat, amelyek mai szemmel teljesen abszurdnak tűnnek. Ugyan néhány korábbi technológia képes megállni a helyét még manapság is, lásd vályog, de egy kádárkocka hőszigetelés nélkül elképesztően magas energiadíjakhoz vezethet.

Az ingatlanok általában a tető irányába veszítik a legtöbb hőmérsékletet. Korábban perlittel, valamint légréssel szigetelték a födémet, a tető szigetelése azonban egyáltalán nem volt jellemző. Itt a hő télen játszi könnyen elszökik és nyáron semmiféle védelmet nem nyújt az épület átforrósodása ellen. Hiába vannak leszigetelve az oldalfalak, a felfelé áramló hő és a hatlamas egybefüttő felforrósodott felület ellen teljesen hatástalan.

Mik a jelei, hogy ideje szigetelned?

Legegyszerűbben úgy állapítható meg, ha megnézzük havi számláinkat. Ha nem vagyunk elégedettek és úgy érezzük túl sokat fizetünk, mindenképp érdemes kikérni szakember véleményét, hogy milyen lépéseket tehetünk. A régi házak padlás szigetelése elsőre nagyobb falatnak tűnik, mint amekkora valóban. Egy fontos szempontot tartsunk szem előtt: mindig hosszú távra tervezzünk.

Egy másik árulkodó jel a sugárzó hideg a téli időszakban. Ha a házban ideális a hőmérséklet, de mégis fázunk, az egyértelmű jele annak, hogy szigetelésre van szükségünk! A padlóból, oldalfalakból, de még a mennyezet felől is érezhetünk kellemetlen, kisugárzó hideget, ez pedig nagyban rontja otthoni komfortérzetünket!

Mik a jelei annak, hogy elöregedett szigetelésünk?

Vizuális elváltozások. Ez egyértelmű jele annak, hogy a szigetelés tönkrement. Ha a tábla összenyomódott, felgyűrődött, vagy kiszakadt mindenképp ki kell cserélni!

Vizesedés. A vizesedés nem csak a szigetelőképességet befolyásolja, de esztétikailag is roncsolhatja az otthonunkat és hosszú távon az egészségünkre is hatással lehet. A vizesedés észrevehető közvetlenül a szigetelőanyagon, ez együtt járhat a korábbi összeeséssel is. Észlelhetjük azonban sarkokban, vagy a mennyezet részein, ahol foltot hagy és amennyiben nincs megfelelően kezelve hamar kialakul rajta penész is!

A régi házak padlás szigetelése kiemelten fontos, mely nem csak a megfelelő hőszigetelést biztosítja, de optimális szinten tartja otthoni komfortérzetünket, valamint megőrzi egészségünk és spórol a havi számláinkon is!

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást!

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!