fbpx
Szakmai tartalom

Purhab szigetelés pro és kontra

Ezek tükrében mérlegelj, ha szigetelőanyagot választanál

A purhab szigetelés az energiahatékonyság egyik kulcsfontosságú elemévé vált az elmúlt években, különösen az újépítésű házak és lakások esetében. Egyre inkább elterjedt ipari és mezőgazdasági felhasználásban is, ugyanis egyszerűen és gyorsan kivitelezhető, így a gyártási, illetve gazdálkodási folyamatban sem keletkezik nagyobb kimaradás. Mint mindennek, a purhab szigetelésnek is megvannak a maga előnyei és megvannak a hátrányai is, még ha nincs is sok.

A poliuretán egy rendkívül sokszínű anyag és különösen hatékony hőszigetelő. A különböző iparágak rengeteg eltérő formában használják és épp sokszínű mivolta miatt hőszigeteléshez is a legkülönfélébb területeken alkalmazható. Alapvető applikálási módja, mely során két folyékony komponensből szilárd hab lesz, a kémiai reakció, amikor is megduzzad és a befogadó felületre tapad tökéletes illeszkedést és hézagmentes felületet biztosít. Súlya rendkívül könnyű, így a tetőszerkezetünknek nem jelent terhelést, sőt, még meg is tudja erősíteni azt.

Ezek a tulajdonságok rendkívül vonzóvá teszik azon felhasználók számára, akiknél az energiatakarékosság elsődleges szempont. Alapvetően két fő típust különböztetünk meg, az egyik a nyitott cellás, a másik pedig a zárt cellás purhab. A nyitott cellás egy ritkább, nem járható, viszont páraáteresztő hab. A zárt cellás egy kifejezetten sűrű, közel teljesen vízzáró hab, ami járható felületet biztosít.

Az előnyök

1. Kiemelkedő hőszigetelő képesség

A purhab a hőszigetelő anyagokhoz képest mérve is rendkívül alacsony hővezetési tényezővel rendelkezik. Nyitott cellás hab esetén a lambda értéke csupán 0.035 W/mK, míg a zárt cellás társánál mindössze 0.024 W/mK. Ezzel szemben egy klasszikus kőzetgyapot szigetelés lambdája 0.041W/mK. A lambda érték, más néven hővezetési tényező, egységnyi vastagságra vonatkozóan adja meg az egy pontra jutó, az anyagon átjutó hőmérséklet mértékét. Minél kisebb a szám, annál jobban szigetel az adott anyag.

Látjuk, hogy a zárt cellás purhab lambda értéke a kőzetgyapothoz viszonyítva fele akkora. Ez azt jelenti, hogy a szigetelőképesség is kétszer jobb. Táblás szigetelőanyagok esetén viszont figyelembe kell vegyük, hogy az értéket a tábla közepén mérve adják meg és az illesztéseknél a hővezetés a megadott többszöröse is lehet.

20 cm anyag vastagság  10 cm anyag vastagság Lambda érték 
Zárt cellás purhab 0.12 W/(m2K) 0.24 W/(m2K)*0.024 W/mK**
Nyitott cellás purhab 0.17 W/(m2K) 0.35 W/(m2K) 0.035 W/mK 
Kőzetgyapot 0.27 W/(m2K)  0.414 W/(m2K)  0.041 W/mK 
Üveggyapot 0.29 W/(m2K)  0.43 W/(m2K)  0.043 W/mK 
Nikecell 0.3 W/(m2K)  0.44 W/(m2K)  0.044 W/mK 
 *W/m2K = a W/mK felületre vetített értéke
**W/mK = watt per méter-kelvin | Wikipédia

2. Hézag és hőhídmentes felület

Az imént említett, táblás szigetelőanyagok szélénél megemelkedő hővezetés a purhab megfelelő kivitelezése esetében nem jöhet létre, ugyanis nincsenek a hőszigetelő felületen illesztések. A szórópisztolyból való kijuttatás miatt felvihető a legkülönfélébb formájú felületekre is és a legapróbb résekbe is beledagad, így a nehezen hozzáférhető területek is könnyedén szigetelhetővé válnak. Ezzel megspórolunk bármiféle szerkezeti módosítást, felfogatást és elkerülhetjük a szigetelőanyag formára vágásával járó veszteségeket.

Hőhidak olyan helyeken jönnek létre, ahol a felületek közt a hőáteresztő képességben nagy az eltérés. Ez lehet foltszerű, pontszerű, vagy csíkszerű is. Az ilyen területek csökkentik a szigetelés hatékonyságát, valamint páralecsapódáshoz, így vizesedéshez és később penészesedéshez vezetnek. Ez a purhab szigetelés esetében nem fordulhat elő.

3. Tartósság és hosszú élettartam

Ellenben a tekercses és táblás szigetelőanyagokkal, a purhab valóban hosszú évtizedes élettartammal rendelkezik. A hőszigetelő anyagok elöregedésének leggyakoribb oka a különböző mechanikai behatásoknak való kitettség, valamint a kondenzáció által kicsapódott pára miatti elvizesedés. Purhab szigetelést használó hőszigetelő rendszereknél ez a veszély nem áll fenn. A hab a dermedését követően egy merev, vízzáró réteget alkot, ami nem esik össze és nem kell tartani soha a penészesedéstől.

A hátrányok

1. Kezdeti költségek

Gyakori hiba purhabos szigetelőrendszerekre kapott ajánlatok kapcsán a hagyományos szigetelőanyagokhoz való hasonlítgatás. Korábbi cikkünkben már tárgyaltuk és nem is titok, a purhab szigetelés valóban a drágább szigetelőanyagok táborát gyarapítja. A purhabos szigetelőrendszerek teljes mértékben ingatlanunkra szabva készülnek a helyszínen. Ez egy átlagos családi ház esetében mindössze pár órát vesz igénybe, ráadásul egy messzemenően jobb hőszigetelő réteget kapunk.

Rengeteg kivitelező készít ilyen rendszereket az alapján, hogy az ügyfél jelenlegi kőzetgyapot szigetelését egy az egyben kiváltja purhabbal. Ez természetesen nem probléma, viszont ezzel kihasználják a helyzetet és csalnak, ugyanis a kőzetgyapot szigetelőképessége mindössze fele a purhabénak. Így a 20 centiméter vastag kőzetgyapot szigetelésünket kiválthatjuk csupán 10 centiméter purhabbal és az így kapott árajánlatunkat máris elfeleztük!

Mindezeket figyelembe véve, bár a purhab drágább, mint a tradicionális szigetelőanyagok, a végső árajánlat legtöbbször nagyon hasonló és a hőszigetelése sokkal hatékonyabb.

2. Nehezen módosítható utólag

Miután a purhabot kiszórtuk a szigetelendő felületre, nem mozgatható arrébb, mint egy tábla kőzetgyapot. Mi történik akkor, ha valamilyen okból mégis szükséges hozzáférnünk az adott felülethez?

Szerencsére a purhab kifejezetten könnyen vágható, valamint magáról a fogadó felületről könnyen felszedhető. Amennyiben módosítást eszközölnénk a szigetelt felületen, egyszerűen vágjuk ki a számunkra szükséges területen és kész is vagyunk. Nem kell tartani a szigetelőképesség vesztéstől sem, ugyanis az újonnan képződött hézagra fújhatunk újabb purhab réteget, ami szintén hézag és hőhíd mentesen fog zárni, mintha sosem nyúltunk volna hozzá. A felszedéshez nem szükséges semmilyen védőfelszerelés, az anyag könnyű, így könnyen mozgatható is.

Hőszigetelő rendszerünk kiválasztásához mindig kérjük ki szakember segítségét, ne döntsünk elhamarkodottan és gondolkodjunk előrelátóan, hosszú távon. A purhab szigetelés modern megoldást biztosít a mai modern energia helyzetre, mellyel biztosíthatjuk, hogy hosszú évtizedek múltán is minőségi és korszerű legyen otthonunk.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást! 

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!