fbpx
Könnyed olvasmány

Okozhatnak-e problémát a darazsak a szigetelésben?

Allergiásokra, gyerekekre, állatokra, de még felnőttekre is veszélyesek lehetnek!

Számos történetet olvasni rovarirtó cégek blogjában arról, hogy ha megjelennek a darazsak a szigetelésben, hogyan lehet ártalmatlanítani, kiirtani őket, ugyanis bármilyen hasznosak is a természetben, a lakótér közelében veszélyesek, károsak lehetnek.

Komoly károkat okozhatnak, roncsolhatják a szigetelést, amennyiben annak anyaga kedvező búvóhelyet jelent számukra, illetve nem egyenletes réteget alkot, a kivitelezés hiányosságai miatt légrések alakulnak ki benne. Hogyan védhető ki, hogy beköltözzenek a darazsak? Megoldást jelenthet-e a szórt purhab szigetelés?

Hőszigetelésre szükség van

Ma már nem lehet kérdés, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy új építésről, hogy az energiahatékonyság, az alacsonyabb fűtési költségek érdekében az épületszerkezetek szigetelése elengedhetetlen. Jelentős hő távozik ugyanis az épületből a szigeteletlen tetőn és a födémen, továbbá a homlokzatokon, az aljzaton, és a nyílászárókon át, ami rontja a lakók, bent tartózkodók komfortérzetét, továbbá magasabb rezsiköltséget eredményez. 

A szigetelésre választhatunk természetes és mesterséges anyagokat, az optimális megoldás figyelembe veszi a falazat, a tetőszerkezet adottságait, megfelel a tulajdonosok igényeinek, de legfőképp a szigorú energetikai előírásoknak. 

Azonban nem elegendő csupán az ideális anyagok beépítése, szakszerű, minőségi kivitelezésre van szükség. A korszerű purhab szigetelés előnyeit és hátrányait egy korábbi bejegyzésünkben már elemeztük, frissítsd fel az ismereteidet!

Darazsak a szigetelésben – mit tehetünk?

Jó néhány háztulajdonos próbálkozik maga vagy hívja kétségbeesetten a rovarirtó szakembereket, amikor felfedezi, hogy a lakótér körül rengeteg darázs repked, az ugyanis a fészek jelenlétére utal. Amennyiben nem cselekszenek időben, a darázsfészek akár több ezer egyedesre is duzzadhat, és komoly veszélyt jelenthet a háziakra, valamint a szerkezetre, amelyben megtalálható. 

A legtöbb darázsfaj rejtett fészket épít, amelyet gyanú esetén is nehéz megtalálni, de az ártalmatlanító szakemberek elmondása szerint sokszor építik a rovarok a kolóniának helyet adó kaptárt redőnytokokba, a házak padlásaira, az eresz alá, gerendák közé, de a különféle üregeket, réseket sem vetik meg, sőt bevackolhatják magukat a fal és a szigetelés közé is. 

Mivel a természetes élőhelyük közelében vagy rosszabb esetben helyén lakunk, számítani kell a különféle károkozókra a ház körül. Kivédeni nem, csökkenteni viszont lehet annak az esélyét, hogy búvóhelyet találjanak, amennyiben megfelelő szigetelőanyagot választunk. 

Milyen előnyöket kínál a szórt purhab szigetelés?

Bár tőlünk nyugatra már 50 éve alkalmazzák, nálunk még újszerűnek számít a kiemelkedő hőszigetelő képességgel rendelkező szórt purhab, amely egyszerű kivitelezhetőségének, valamint annak is köszönheti a népszerűségét, hogy minden típusú és anyagú szerkezet szigetelésére alkalmas. 
A purhab szigetelés technológiájának legfontosabb ismereteit közérthető és emészthető formában megtalálod a honlapunkon, tömören a lényege, hogy mivel bármilyen felületen megtapad és valamennyi problémás helyre bedagad, hézagmentes szigetelést tesz lehetővé. Ez pedig azt jelenti, hogy a darazsak ellen is hatásos lehet, hiszen nem maradnak rések, amikbe befészkelhetik magukat.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást! 

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!