fbpx
Könnyed olvasmány

Födém szigetelés kivitelezés

Mivel és mikor végezhető?

Az épületek hőszigetelése és a fűtési költségek csökkentése kapcsán elsősorban a homlokzat szigetelésére gondolunk, pedig a hőveszteség okán a födém szigetelés kivitelezés is legalább akkora hangsúlyt kell fektetni. 

A födém szigetelést gyakran együtt említik, illetve összekeverik a tetőszigeteléssel, pedig külön műfaj, előbbi minden esetben vízszintes felületek, vagyis a padló/mennyezet hőszigetelését jelenti, és a födémre kerül, utóbbi lapostetők esetén közel vízszintesen, magastetők esetében ettől eltérő szögben valósulhat meg, a szarufák közé kerül. 

Többféle módszert és anyagot alkalmazhatunk, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, az általunk alkalmazott szigetelőanyag tökéletes hézagmentes felületet képez, így a leghatékonyabb. Melyik ez a módszer, és mit kell tudni róla?

Miért van szükség a födémek szigetelésére?

A meleg levegő felfelé távozik, ráadásul a födém nagy felületet jelent, így ha nem alkalmazunk födém- és/vagy tetőszigetelést, jelentős hőmennyiséget veszítünk ezeken a szerkezeteken keresztül, mivel felmelegszik, visszahűl, illetve azt újra fel kell fűteni. Megfelelő szigeteléssel azonban jelentős energiát takaríthatunk meg, ami akár 20-30% költségmegtakarítást is eredeményezhet, nem beszélve a komfort növeléséről. 

Télen egyértelmű, hiszen bent tartja a meleget, de nyáron is hasonlóan működik, csak akkor a helyiségeket védi a napsugárzás okozta felmelegedéstől. Hozzájárul továbbá a hőhidak kialakulásának megszüntetéséhez, a páraképződés és a penészedés megelőzéséhez.

De a födém szigetelés akusztikailag is kedvező, ugyanis tompítja a lépéshangokat, megszűri a külső környezetből beszűrődő zavaró zajokat, ami beépített tetőtér és emeletes társasház esetében lényeges igény lehet. 

Milyen anyag ideális a födém szigetelés kivitelezéshez?

A födém szigeteléshez használt anyag a födém anyagának és a céloknak megfelelően többféle lehet. Amennyiben a tetőteret használni szeretnénk, lépésálló tulajdonsággal rendelkező szigetelőanyagot szükséges választani, ennek megfelelhet az EPS 100/150, illetve egyes kőzetgyapot típusok. A lépésálló kőzetgyapot azonban költséges megoldás, többe kerül, mint a zárt cellás purhab szigetelés. 

Azonban főként utólagos szigetelés esetében ügyelni kell a hézagmentes terítésre, és amennyiben a táblákat/tekercseket több rétegben rakjuk, átfedéssel szükséges készíteni. Gondot okozhat a sarkok, beugrók, hozzáférhetetlen helyek szigetelése. Tökéletes megoldást csak a szórt purhab nyújthat. Amennyiben nem használjuk napi szinten, a mérsékelten lépésálló nyitott cellás purhab is megfelelő lehet, ugyanis nem szakad be az sem, közlekedhetővé tehető, amennyiben pallót vagy OSB lapot fektetünk rá.

A purhabszigetelés legnagyobb előnye a kiváló hőszigetelési jellemzők és a kis súly mellett az, hogy egybefüggő, homogén, hézagmentes és a nyitott cellás típus mérsékelten, a zárt cellás változat teljesen lépésálló felületet képez, ezáltal minimalizálja a hőhidak kialakulásának kockázatát. Egyetlen hátránya a hagyományos szigetelésekhez viszonyított magas kezdeti beruházási költség, azonban várható élettartamát tekintve megéri, ráadásul fele olyan vastagságban is elegendő. A technológiáról minden fontos információt megosztunk a blogbejegyzések között.

A födém szigetelés kivitelezés nem évszakhoz kötött

Más szigetelőanyagokkal szemben a purhab technológia révén a födémek szigetelése egyszerűen és gyorsan végezhető, és legfőképp szezontól függetlenül, akár télen-nyáron is. 

Előnye, hogy a kijuttatott anyag néhány másodperc alatt megszilárdul, kitölt minden rést és hézagot, így a legbonyolultabb alakzatú épületek födémén is nagyszerűen alkalmazható. A nedvesség- és vízálló tulajdonságokkal rendelkező zárt cellás purhab a födémek tökéletes szigetelőanyaga akár utólagos kivitelezés esetén is, azonban fa- és könnyűszerkezetes födémek esetén a páraáteresztő, mérsékelten lépésálló nyitott cellás purhabszigetelés lehet megfelelő.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást!

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!