fbpx
Könnyed olvasmány

Mi okozza a homlokzati hőszigetelés hibákat?

Az energiahatékonyság érdekében csökkenteni kell az épületek hőveszteségét, ezért a különböző épületszerkezeteket hőszigetelni szükséges, azonban ezek kivitelezése során törekedni kell arra, hogy elkerüljük a leggyakoribb homlokzati hőszigetelés hibákat. A végeredményt nagyban meghatározza a kivitelezés minősége, így ezek jelentős része is ebből ered. 

Praktikus okai vannak annak, hogy a legtöbb építtető jellemzően a nyári hónapokra ütemezi a családi ház szigetelését, hiszen a nem megfelelő időben végzett kivitelezés számos problémát okozhat, amit súlyosbít az a helyzet, hogy napjainkban jó építőipari szakembert találni nem könnyű. 

Ha nem szeretnéd a hőszigetelésre szánt összeget elpazarolni, illetve szeretnél minél többet megtakarítani, nemcsak a szerkezetnek megfelelő legjobb szigetelőanyagra, hanem nagy tapasztalattal rendelkező szakemberre is szükség lesz. Lássuk, mit tehetsz, hogy elkerüld a hibákat!

Miért kell a homlokzatokat hőszigetelni?

A külső falak hőszigetelése segít télen bent, nyáron pedig kint tartani a meleget, vagyis kellemes beltéri klímát biztosít, ezáltal akár a harmadával csökkenti a fűtési és klimatizálási költségeket. 

Amikor a megfelelő homlokzati hőszigetelő anyagot keressük, figyelembe kell venni a falazat típusát, jellemzőit, illetve mérlegelni azt, hogy milyen arányú költségmegtakarítást, illetve más hatást (pl. hangszigetelés) szeretnénk vele elérni. Az általunk végzett szórt purhab szigetelésről blogunkból minden fontos információt megtudhatsz, többek között azt is, alkalmas-e a homlokzatokra.

Választhatunk természetes vagy mesterséges, költséghatékony vagy drága anyagokat. Mindenképp kérjük szakember segítségét, végeztessük el a hőtechnikai számításokat, hiszen új építések esetén a használatbavételi engedélyt csak akkor adja ki az építéshatóság, ha az épület teljesíti a közel nulla energiaigény követelményeit. 

A kivitelezésnél ezeket vedd figyelembe!

Bár triviálisnak tűnik, a külső falakra kifejezetten homlokzati hőszigetelést válassz! Ne 1-1 anyagban, hanem rendszerben gondolkozz, és célszerűen ugyanazon gyártótól származó elemeket szerezz be! Ellenkező esetben a minőség nem garantált, és a gyártó által vállalt rendszergarancia sem jár. 

És bár a lábazat a homlokzat része, oda más szigetelő képességgel rendelkező és vízzáró anyagra van szükség, mivel ezt a szerkezetet a talajból felszivárgó nedvesség és a felcsapódó esővíz egyaránt veszélyezteti.

A homlokzat szigeteléséhez megfelelő időjárási viszonyok szükségesek, ez ideálisan az áprilistól októberig terjedő, 5-25 ℃ hőmérsékletű és csapadékmentes időszak. Egyes épületszerkezetek esetében akár télen is lehetséges a purhab szigetelés kivitelezése, ennek feltételeiről egy korábbi bejegyzésünkben már volt szó.

Miből erednek a homlokzati hőszigetelés hibák?

Számos problémát okozhat, ha a fentieket nem tartjuk be, illetve nem hozzáértőkkel végeztetjük a munkát. Mi okozza leggyakrabban a hibákat?

  • Nem a megfelelő szigetelőanyagot választjuk.
  • A kivitelezés nem szakszerűen és precízen történik.
  • Rossz időjárási viszonyok között kerül rá sor, például esőben, télen, kánikulában. 
  • Nem ugyanazon hőszigetelő rendszer elemei kerülnek beépítésre.
  • Csak ragasztóval történik a rögzítés.
  • Egyenetlen és nem megfelelő állagú a szigetelendő felület.
  • Nem a megfelelő sorrendben és rétegrendben készül.

A legtöbb hiba nem azonnal, hanem csak hetek, hónapok elteltével válik láthatóvá, ezért megbízható kivitelezőt válassz, keress minket bátran!

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!

Felület kalkulátor

Tetőfelület kalkulátor

m
m
m

A tető felülete:

m2

Érték beillesztése az űrlapba!