fbpx
Könnyed olvasmány

Istálló építés purhab szigeteléssel

A tökéletes választás! 

Amennyiben állattartással foglalkozunk, akkor szinte megkerülhetetlen a megfelelő ólak és istállók kialakításának kérdésköre. Az istálló építés például pont egy olyan téma, ami akár sokmilliós tétel is lehet, és elég egyszer elrontani. A purhabbal szigetelt istálló viszont rengeteg plusz előnnyel járhat. 

Higiénikus istálló építés purhabbal? Igen!

A purhabos szigetelésnek már sok előnyét ismerjük, viszont az istálló építés dolgaival kapcsolatban további plusz előnyök és pozitívumok is jelentkeznek. Ilyen például a higiénia és a tisztíthatóság. Egy istállónál vagy ólnál nagyon fontos, hogy a felületek higiénikusak legyenek. Ez a hagyományos szigetelés esetén problémás lehet. Viszont ha az istálló padlásterét, illetve falait purhabbal fújják le egyenletesen, akkor a tisztításuk is jóval egyszerűbbé válhat. Az ok abban rejlik, hogy a purhab egy összefüggő felületet ad, ami nem enged rést a kosznak és a pornak. Ezért a hagyományos istállók is könnyebben tisztíthatók lesznek, mindemellett pedig a szigeteltségük is jelentősen nő.  

A purhab réteg remekül csiszolható és formázható. Pontosan ezért nem fog rondán mutatni olyan ólaknál vagy istállóknál sem, ahol nincs padlástér, tehát a tetőszerkezet szem előtt van.

Purhabos szigeteléssel az élősködők ellenó

Talán egy állattartónak, gazdálkodónak sem kell mondani, hogy mennyire bosszantó az istállókban megbúvó élősködők és kártevők jelenléte. A bolhák előszeretettel tanyáznak különféle apró és poros résekben, a rágcsálók pedig imádnak az állatok etetője közelében fészkelni. Minél több a nehezen hozzáférhető rés egy istállóban, annál nehezebb felvenni a harcot a kártevők és élősködők ellen. A purhabbal való szigetelés viszont segít mérsékelni a problémát. Egyrészt a rágcsálók nem igazán szeretnek a purhabon csámcsogni. Másrészről pedig a purhab összefüggő felülete kitölt minden apró rést, ami ellehetetleníti a vérszívó élősködők megbúvását is. 

Gyorsan kész új építésű istállók és ólak purhabbal – a fenntarthatóság jegyében 

Az istálló építés purhabos szigeteléssel szinte gyerekjáték. Ennek révén lehetővé válik, hogy a fémszerkezetes istállókat és ólakat rendkívül gyorsan szigetelt, kényelmes állattartó hellyé varázsoljuk. A baromfitartásban például a csirkék számára lényeges a hőtartás, ugyanakkor a megfelelő szellőzés is. A purhabbal mindkettő egyszerre megoldható. Tovább ez a szigetelés elszámolható például az állattartó telepek fejlesztése pályázat kapcsán, hiszen növeli a telep fenntarthatóságát. Ráadásul segítségével jelentősen csökkenhet a rezsiszámla is.

Régi istállók és ólak felújítása purhabbal 

A purhab egy olyan anyag, ami fémen és fán is egyaránt kiválóan tapad. Ezért a régi faszerkezetű, szigetelés nélküli istállók hőszigeteléséhez is elsőosztályú anyag. Nem kell bajlódni a rögzítésekkel vagy a szigetelőanyag méretre vágásával. Szakembereink egyszerűen csak felfújják a purhabot a megfelelő területre, és az pár órán belül tökéletesen megköt. A purhabos szigetelés ráadásul az ilyen régi istállók és ólak esetében némi extra stabilitást is adhat az épületnek. 

Purhabbal a penész ellen 

Az ólaknak, istállóknak és a terménytároló helyiségnek penészmentesnek kell lenniük. Ez biztosítja az állatok egészségét. A purhabbal elkerülhető a hőhíd, ezáltal megelőzhető a takarmány penészesedése, valamint az állatok légzőszervi megbetegedése. 

Megéri tehát gazdálkodóként a purhabos szigetelés? 

Igen, mert kitűnő választás mindenféle ól, istálló és állattartással kapcsolatos helyiség szigetelésére. Rágcsálóbiztos és az élősködők dolgát is megnehezíti, továbbá megelőzi a penészesedést. Ezen kívül higiénikusabb, mint a hagyományos szigetelések.

Ha pedig többet szeretnél tudni erről a remek anyagról, mindenképp vedd fel a kapcsolatot szakértőinkkel valamelyik elérhetőségünkön! 

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!