fbpx
Könnyed olvasmány

Járható padlás szigetelés purhabbal

Ezért járhatunk jól vele

Járható padlás szigetelés purhabbal: ezért járhatunk jól vele

A járható padlás szigetelés purhabbal való kivitelezése az egyik legjobb alternatíva, amelyet csak megfontolhatunk, ha hőszigetelnénk otthonunkat. A megfelelő szigetelés ugyanis rendkívül fontos a tetőtérben: ott veszítjük a legtöbb hőt, ezáltal a kiadásaink is drasztikusan megnőhetnek. Hogyan tudjuk ezt kivédeni a purhabbal? Blogcikkünkben bemutatjuk a technológia legfőbb sajátosságait és ezekből fakadó előnyeit.

Járható padlás szigetelés: mit tud a zárt cellás purhab, amely különlegessé teszi?

A födémszigetelés kapcsán már az elején fontos kiemelni: a régi házaknál ez egyáltalán nem volt fókuszban. A vályogházak építésekor például jellemzően még a szalmaszigetelés volt a megoldás. Sokáig ennél jobb alternatíva nem is volt elérhető a piacon, hiába is kerestek volna. 

Ám a purhab révén mára már egy kifejezetten modern technológiájú szigetelőanyag is a rendelkezésünkre áll. Az anyagot pedig nemcsak vályogházaink, de új építésű, modern otthonaink szigetelésénél is gazdaságosan alkalmazhatjuk.

De mi is tulajdonképpen a purhab? A poliuretánb hab, azaz purhab egy kétkomponensű anyag. A szigetelést a helyszínen állítják elő: folyékony állapotban szórják a fogadó felületre. Azok a reakciójuk és a levegő megkötése révén kemény habbá duzzadnak, így egybefüggő szigetelőréteget képeznek. Ez a réteg pedig számos, előnyös tulajdonsággal bír.

A purhab szigetelés legnagyobb előnyei

A járható padlások szigetelésénél nagyon fontos szempont, hogy a felület egyenletesen legyen befújva: ne legyenek rések, ahol a hő el tud szökni. Ennek az elvárásnak a purhabbal gondos, szakértői kivitelezésével maradéktalanul eleget lehet tenni. 

A purhab technológiával így minimalizálhatjuk hőveszteségünket. Mindemellett egy olyan anyagról beszélünk, amelyet nem is kell feltétlenül nagy tömegben használnunk, hogy eredményesen szigeteljünk vele. A hagyományos szigetelőanyagokhoz képest fele olyan vastag rétegben is hatékony védelmet nyújt a hőveszteség ellen. 

Emellett nem kell attól sem tartanunk, hogy a purhab száradása után egészségügyi problémánk adódik, vagy a megszilárdult hab szerkezete nem fogja bírni a terhelést. Az anyag amellett, hogy nem terheli a tetőszerkezetet, tartja a saját struktúráját is. Ez azt jelenti, hogy lépés- és érintésálló: nem deformálódik, és nem válnak le róla mikroszemcsék, miközben sétálunk rajta. Nyugodtan beépíthetjük padlásunkat – nem fogja megérezni a zárt cellás szigetelés!

Erről a technológiáról ugyanakkor fontos tudni, hogy lényegesen költségesebb, mint nyitott cellás társa, amely csak mérsékelten lépésálló. Emellett a zárt cellás nem is alkalmazható minden esetben. Bár a lépésállóság egy kiemelkedő tulajdonság, a hagyományos szigetelőanyagok között mégis szinte egyedül a zárt cellás purhab bír ezzel a tulajdonsággal.

Egy sokoldalú szigetelés

A járható padlás szigetelés purhabbal történő kivitelezése ilyen módon redukálhatja az energiaszámláinkat (akár 30-50%-kal), és segít, hogy télen-nyáron kellemes hőmérséklet uralkodjon otthonunkban. 

A zárt cellás purhab segítségével könnyen és gyorsan lehet szigetelni a járható padlást, így minimalizálva az időráfordítást. Szakértői kivitelezéssel egy napon belül elkészülhet, ugyanis a hab felfújásához megfelelő tapasztalat szükséges. Ha tehát egy hosszú távú szigetelési megoldásban gondolkodunk, még a magasabb árkategóriája mellett is érdemes a purhab mellett döntenünk.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást! 

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!