fbpx
Szakmai tartalom

Tetőszigetelés: 3 érv a purhab mellett

A tetőszigetelés három aspektusa, ami miatt mindenképp megéri belevágni

A tető az épület legfelső része, amely védi a házat az időjárás viszontagságaitól. A tetőszigetelés nemcsak a hőmérsékletet, hanem a zajt és a a nedvességet is kordában tartja. Napjainkban egyre gyakoribbak a tetőtér beépítések és nagyon gyakran használatos tárolónak a padlás. Beépítés esetén mondanom sem kell, mekkora jelentősége van a szigetelés meglétének, ugyanis az éves hőingadozás elviselhetetlenné teheti az életet a felsőbb helyiségekben. Ebben a blog bejegyzésben röviden végigvesszük, hogy miért érdemes éppen a tetőt szigetelni, és milyen megoldások léteznek erre a célra.

Árérzékeny indok: az energiatakarékosság

A jelenlegi rezsiárak mellett nagyon nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal tudjuk felfűteni, vagy lehűteni a házban található helyiségeket. Egy szigeteletlen tető az épület teljes hőveszteségének több, mint 30%-ért is felelhet. Rezsidíjaink csökkentésére természetesen számos más megoldás is létezik: beszerezhetünk korszerűbb gépeket, melyek nagyobb hatásfokkal dolgoznak, vagy szimplán kevesebb energiát fogyasztanak. Felújíthatjuk a fűtési hálózatunkat, vehetünk új radiátorokat, vagy lecserélhetjük a kazánunkat is. Szerelhetünk fel új klímát, akár minden helyiségbe, ám mindezek nem fogják meghozni a várt eredményt.

Mindegyik megoldás hozzájárul a költségeink csökkentéséhez, azonban ezek a lépések mind csupán optimalizálják az ideális hőmérséklet eléréséhez használt energia mennyiségét. Érdemesebb első sorban az épület hőszigetelésével foglalkozni, ugyanis a valódi különbség a megfelelő szigetelésnél fog érződni. Amennyiben otthonunk még egyáltalán, vagy részlegesen szigetelt – jellemzően oldalfal szigeteléssel a legtöbb ház rendelkezik – mindenképp a födém, vagy a tető szigetelésére javasolt költeni. Az ideális beltéri hőmérsékletet nem elég csupán megteremteni, meg is kell azt tartani. Szokták mondani, hogy “fűtöd az utcát”, amit nem csak egy nyitott nyílászáróval, vagy egy lyukkal a falban lehet elérni, de bizony hibás, vagy hiányos hőszigeteléssel is. Optimalizálás előtt létfontosságú a megelőzés, amit már felfűtöttünk, vagy lehűtöttünk mindenképp tartsuk az épületen belül.

A komfort indok: télen hideg, nyáron meleg

Semmi sem rosszabb, mint télen a 24 fokosra felfűtött lakásban fázni, mert különböző felületekből sugárzik a hideg. Nincs ez máshogy a nyári hónapokban sem, mikor levetkőznénk a bőrünket is, csak legyen végre egy pár fokkal hűvösebb. A téli időszakban hajlamosak vagyunk kizárólag a fűtésre gondolni, azonban a tetőszigetelés a nyári komfortérzetért épp úgy felel. A megfelelő hőszigeteléssel egész évben stabil hőmérsékletet tudunk tartani az épületben, ezáltal kevésbé szorulunk klíma, vagy fűtés használatára és nem kell tartanunk a komfortérzet negatív befolyásoltságától sem.

Extrém esetekben egy nem szigetelt tetőtér hőmérséklete akár 5-10°C-kal is eltérhet az alsóbb szintektől. Ezért fontos a felforrósodott, vagy áthült részeket szigetelni, ugyanis azoknak hőmérsékletét megváltoztatni csak rengeteg energiabefektetéssel lehetséges.

Nyugalmi szempont: zajvédelem

Fontos, bár gyakran figyelmen kívül hagyott feladata a hőszigetelő rendszereknek a zajvédelem. Otthonunk, közösségi tereink fontos célja a kényelem, az otthonosság és a biztonság érzet megteremtése, ehhez pedig a kívülről érkező zajok tompítása nagyban hozzájárul. A purhabot számos más iparág alkalmazza zajszigetelésre, például a zene és filmipar, ahol akusztikus paneleket gyártanak belőle. Emellett az autóipar is használja a motorzaj kiszűrésére és az utastérbe beszűrődő zaj tompítására. A kiváló hőszigetelés mellett a purhab csillapítja és elnyeli a nem kívánt zajt, legyen szó szélről, az eső kopogásáról, vagy a város zajáról.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást! 

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!