fbpx
Könnyed olvasmány

Tetőtér-szigetelés vagy födémszigetelés

Mi a különbség?

A tetőtér-szigetelés fontos része annak, hogy otthonunk energiatakarékos legyen, és ne szökjön fel a vérnyomásunk a rezsiszámla láttán. A purhabos szigetelés számos előnyt kínál padlásunk szigetelésére az alternatív megoldásokhoz képest. De valójában miben más tetőt szigetelni, mint a födémet, és miért érdemes purhabot választani választani? Cikkünkből kiderül!

Tetőtér-szigetelés vagy födémszigetelés?

E két kifejezés között alapvetően nincs túl nagy különbség. Az eltérés alapvetően annyi köztük, hogy a födém a mennyezet alsó és felső oldalát is jelentheti, a tetőtér-szigetelés pedig egy univerzális elnevezés, konkrétan a padlásteret jelenti, ahol szigetelhetünk tetőt, födémet, vagy oromfalat. A hatékony tetőszigeteléshez pedig a kulcsot a purhab jelenti.

Tetőtípusok, amelyekhez bátran alkalmazható a purhabos szigetelést 

Mielőtt jobban kitérnénk arra, hogy milyen tetőfajtákhoz használható, először ismerkedjünk meg behatóbban a purhab technológiájával! A purhab, más néven poliuretán hab két komponensből áll. E két anyag egyvelegét szórva alkalmazzák, és közvetlenül a pisztoly hegyénél keverednek össze. Ekkor reagálnak egymással, ami gyors levegőmegkötéshez és a két anyag habbá duzzadásához vezet. Két típusa van: a nyitott és zárt cellás. Lehet állaga szerint puha, félkemény vagy épp kemény, és több változatban is elérhető.

A purhab szigetelés alkalmazható például palatetők, beépített magastetők és lapostetők esetében is, de az anyag sokszínűségének köszönhetően nincs olyan felület, ahol ne lenne használható!

  • A palatetők hagyományosan, magasan dőlő tetőtípusok. Jellegzetes problémája, hogy az elöregedett részein bizony rések, hézagok törnek ki belőle. A purhab révén könnyedén kijavíthatjuk a tető hibáit. Mindezt ráadásul anélkül oldhatjuk meg, hogy el kellene távolítani a régi palatetőt, ugyanis a poliuretán hab áthidalja, kitölti a réseket. A beázásnak, a penészedésnek és a hőingadozásnak is búcsút inthetünk ilyen módon.
  • A magastetők esetében kétféle variációról beszélhetünk: beépítettről és nem beépítettről. Ha a padlás élettérnek van kialakítva, érthető, hogy nem szeretnénk benne télen vacogni, nyáron pedig felforrni a melegtől. Ezért is fontos egy olyan szigetelőréteg létrehozása, amely biztosítja a megfelelő hőháztartást és páraáteresztő képességet. A szórt purhabos megoldás épp ilyen. Ám a nem beépített magastetők esetén is lényeges, hogy jól szigeteljünk – az energiaszámlánk csökkentése miatt.
  • A lapostetők esetében pedig a munkálatok végeredménye a sűrű habtechnológia révén egy járható, vízálló réteg, amely egy UV-védő réteggel lezárva tökéletes védelmet biztosít otthonunk számára. A kapott felület emellett remekül tolerálja a hőmérséklet változásaiból adódó zsugorodást és tágulást.

Ezért jobb a purhabszigetelés, mint más tetőtér-szigetelés módszerek

Nem titok: a purhabszigetelés nem a legolcsóbb megoldások közé tartozik. Ám a szálas anyagokkal szemben a munkadíjat, a hőszigetelőképességet és a kiegészítő borítások elhagyhatóságát figyelembe véve nincs nagy különbség és hamar megtérül az ára, miután magunk is tapasztaljuk előnyeit. A purhab ugyanis minden helyzetben nyerő megoldás, legyen szó páraáteresztésről, vagy épp vízállóságról. Erős hangszigetelő tulajdonságokkal, hézag- és hőhídmentes kialakítással rendelkezik. Így biztosítja a kellemes, beázásmentes, egyenletes hőmérsékletű belső környezetet otthonunkban.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást!

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!