fbpx
Könnyed olvasmány

Milyen előnyöket kínál a zártcellás purhab szigetelés, és hol használható?

Milyen előnyöket kínál a zártcellás purhab szigetelés, és hol használható?

A zártcellás purhab szigetelés az utóbbi évek feltörekvője. Nagy hatásfokkal rendelkezik, szinte bárhol használható – sárfödémekre és faszerkezetekre nem minden esetben ajánlott -, hozzájárul ahhoz, hogy otthonod komfortos, huzatmentes és nem utolsósorban energiatakarékos legyen. 

Az otthonaink hőszigetelése különösen fontossá vált az energiahatékonyság és a környezetvédelem szempontjából, és az új épületek esetében az energetikai előírásban foglalt követelmények betartása érdekében elengedhetetlen. De meglévő, szigeteletlen épületek esetén a lakók saját érdeke az utólagos hőszigetelés, ugyanis jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, növeli a komfortérzetet. 

Különféle természetes és mesterséges anyagok közül választhatunk preferenciáink szerint. Dönthetünk az egyes anyagok szigetelő képességét és a szerkezetek jellegét figyelembe véve. Bejegyzésünkben a korszerű szórt purhabnszigetelésekről, azon belül is a zártcellás változatról lesz szó, tarts velünk!

A szórt purhab szigetelés előnyei

A purhab a ma elérhető szigetelőanyagok közül az egyik legnagyobb hatékonyságú, kiváló hőszigetelő képességgel rendelkező anyag, amely bármilyen épületszerkezet esetén alkalmazható. Ideális építéshez és felújításhoz, hiszen kiemelkedő hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, valamint gyorsan felvihető és nem koszol.

Hézagmentes szigetelést tesz lehetővé és még a legrejtettebb zugokba is beledagad, ezért bármilyen formát felvesz. Mindenféle vízszintes és függőleges felületen megtapad. Ellenáll a nagyobb terhelésnek is, valamint a penészedésnek és gombásodásnak, megnehezíti a rágcsálók dolgát és széles hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Purhab kisokosunkból további információkat is megtudhatsz!

Mi a különbség az egyes purhab típusok között?

Két fő fajtáját használjuk, melyet nyitott és zártcellás purhabnak nevezünk. A fő különbség a keménységükben és a páraáteresztő tulajdonságukban mutatkozik meg. Blogunkban minden hasznos tudnivalót megtalálsz a technológiával és alkalmazásával kapcsolatban.

A nyitott cellás könnyebb, páraáteresztő és kétszer jobban szigetel, mint a hagyományos szálas szigetelőanyagok. Élettartama, csak úgy mint a zártcellásnak több mint 50 év, ez alatt 2-4%-ot veszít a szigetelőképességéből. Összeesni sem a nyitott, sem a zártcellás nem képes. A nyitott cellás mérsékelten, a zártcellás pedig teljesen lépésálló, így a zártcellás jó választás lehet járható födémek kialakítására, aljzatok szigetelésére, valamint kültéri alkalmazásra.

Mit nyújt a zártcellás purhab szigetelés, hol alkalmazható?

A zártcellás poliuterán hab sűrűbb és szilárdabb anyag, ezáltal nagy kopásállóságot és nagyjából 30%-kal jobb szigetelőképességet biztosít, mint a nyitott cellás változat. Vízálló, emiatt vízzárást igénylő helyeken, így kültéren és magas páratartalmú helyiségekben is, a lakóépületek bármely részén alkalmazható, nagyszerű lapostetők, tetőterek, pincék, aljzatok, födémek, továbbá ipari és mezőgazdasági épületek szigetelésére. Varratmentes vízszigetelést biztosít. 

Kötési és duzzadási ideje minimálisan hosszabb, ezáltal az anyag lassabban terül, így a nyitott celláshoz képest egyenletesebb a felülete. Ez a típus már a kijutatás pillanatában teljesen lépésálló felületet képez, amelyre ráléphetünk vagy tárolhatunk rajta tárgyakat, ugyanakkor a pontszerű terheléssel szemben nem ellenálló.

Ha cikkünk gondolatébresztő volt számodra, esetleg kérdésed merült fel, többet szeretnél megtudni a hatékony szigetelésről, vagy a purhabról, olvasd el többi cikkünket is szakmai blogunkon. 

Telefonos szakmai tanácsadásért pedig hívd ügyvezetőnket, Untener Pétert, aki szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre és segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást! 

Iratkozzon fel, a legfrissebb hírekért! 

A legjobb ajánlatok és a legérdekesebb információk egyenesen a postafiókjában landolnak! Ha nem szeretne eltévedni az online szakmai tengerben, itt a helye! 

Feliratkozás

További cikkek

Kérdésed van a purhab szigetelésről?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláld a válaszokat!